• Taxi

 • Een taxi is een door een taxichauffeur bestuurd vervoermiddel dat op bestelling of door op taxistandplaats in te stappen door een of meer passagiers vervoert op een door de reiziger zelf gewenst tijdstip en traject, op basis van een vast bedrag per afstandseenheid of een vooraf afgesproken vaste ritprijs.

  De term taxi is een afkorting van het Franse taximètre, een verwijzing naar het Griekse taxis (betaling) van het Duitse woord taxameter, dat teruggaat op het  Latijnse taxa (taxatie) wat van oorsprong op huurrijtuigen van toepassing was. onterecht wordt ook wel aangenomen dat het woord taxi is afgeleid van de naam van het Duitse adellijke familie Thurn und Taxis, die beschouwd worden als de grondleggers van de huidige postbezorgers.

  Taxivoertuigen kunnen op basis van een personenauto zijn ingericht, maar ook een limousine of personenbus kan worden ingezet voor regulier taxivervoer. Daarnaast bestaan er ook nog de  watertaxi’smotor- en scootertaxi’sfietstaxi’s en riksja’s. Je kan dan ook zeggen dat wereldwijd ieder denkbaar transportmiddel in min of meerdere mate ingezet als taxi. In Europa zal het woord taxi echter meestal verwijzen naar het vervoer van personen met een auto(busje).

  In veel landen of steden hebben meestal taxi’s een bepaalde kleur, uiterlijk en/of specifieke vervoersfunctie. In Nederland, met name in enkele grote steden (o.a. Amsterdam en Rotterdam waren taxi’s herkenbaar aan een geblokte zwart-witte strip. Sinds 2000 hebben de taxi’s in Nederland een blauwe kentekenplaat. Daarnaast moeten de taxi´s in Nederland voorzien zijn van een taximeter en een boordcomputer die elke jaar gekeurd moet worden.

  Een taxameter is niet verplicht als u voor de rit via de telefoon, een app of website een vaste prijs is afgesproken.

  In Duitsland zijn de meeste taxi’s beige van kleur en in Londen waren voorheen bijvoorbeeld alle taxi’s zwart. In New York zijn de herkenbare taxi’s van origine geel yellow cab.

  Bron Wikipedia

WhatsApp Openen
1
Goedendag, waarmee kunnen we u van dienst zijn?
Call Now Button